Pozor na zranenia počas túry. Stávajú sa aj na rovnom teréne

Datum: 09.08.2022

Plánovali ste si výlet do hôr niekoľko dní, ale skončil predčasne kvôli zraneniu. V horách sú rôzne druhy zranenia na dennom poriadku.

Pozor na zranenia počas túry

Horská záchranná služba má plné ruky práce s ľuďmi, ktorí precenili svoje sily, stratili sa alebo sa pošmykli a pri páde sa zranili. Okrem zranení priamo v horách, môže po turistike prísť k problémom, ktoré sa prejavia po nejakom čase. Všetkým zraneniam a ochoreniam sa dá predísť správne vybranou obuvou.

Obuv si nevyberajte podľa dizajnu, ale účelu

Na večierok by ste sa nevybrali v starých teniskách a do hôr áno. Prečo ľudia takto zmýšľajú je ťažké pochopiť. Na uvedený večierok si kúpia drahé spoločenské topánky a na túru si obujú to, čo ich prvé napadne. Pre všetky aktivity sa vyrába obuv na to určená. V lete na pláži sa vám dobre chodí v sandáloch, do práce si dámy obúvajú lodičky, na behanie sú určené bežecké tenisky a do hôr si obúvajte zásadne turistické topánky.

Aj na rovnom teréne sa môžete zraniť

Napriek tomu, že si vyberiete jednoduchšiu trasu a držíte sa značenia, môžete sa v lese zraniť. Ráno je tráva pokrytá rosou, cez deň spŕchne, na jeseň popadané lístie nedáva tušiť, čo sa pod ním skrýva. Tieto faktory vedú k tomu, že sa pošmyknete, zraníte si koleno, padnete na hlavu alebo si vyvrtnete členok. Pred pádom vás dokáže ochrániť nielen vaša kondícia, ale tiež turistická obuv, ktorá riziko pošmyknutia eliminuje. Dobrou radou je tiež to, aby ste sa spoľahli na skúseného trekera. Ten pozná všetky trasy i riziká hôr a prvé výlety vás naučí všetko potrebné.

Nenamáhajte kĺby a chráňte ich počas každej túry

Samotné zranenie v horách je nepríjemné, ale niektoré zranenia sa dokážu prejaviť po nejakom čase. Prílišné namáhanie kĺbov a ich otrasy v nevhodnej obuvi vedú k bolestiam. Pánska a dámska turistická obuv je správne odpružená, a preto sa kĺby cítia ako v bavlnke. Odbremeniť kĺby dokážete aj s pomocou trekingových palíc, do ktorých sa môžete oprieť pri stúpaní. Najväčšie otrasy zažívajú kĺby pri schádzaní z vrcholu, kedy vás opäť podržia palice. O všetko ostatné sa postará turistická obuv. Odpruženie, pevné materiály, zdvojená podošva a nepremokavé materiály sú zárukou, že sa po túre nebudete musieť niekoľko dní liečiť.

 

 

 

Čítané: 268 x