Najužitočnejšie "tučné" potraviny

Datum: 26.06.2022

Pri zaobchádzaní s tukmi mnohí stále veria, že ich obsah kalórií je priamym znakom ich škodlivosti. Je najvyšší čas opustiť takýto názor a namiesto toho si urobiť zoznam tučných jedál „na každý deň“.

Najužitočnejšie potraviny

Povesť tukov sa v posledných rokoch zlepšila. Princíp LCHF (low carb, high fat) a ketodiéta, pri ktorej približne 75 % stravy tvoria tuky, si získava čoraz väčšiu obľubu. Tí, ktorí sa rozhodnú oprieť sa v strave o mastné jedlá, budú musieť stále brať do úvahy veľa nuancií. Ale v konečnom dôsledku sa dajú zhrnúť na skutočnosť, že si musíte vybrať produkty, v ktorých sú tuky prirodzene obsiahnuté.

Avokádo

Avokádo si dokázalo získať svetovú obľubu, napriek tomu, že nemá žiadne výrazné chuťové vlastnosti. Ide o pomerne nevýrazný produkt, ale vzhľadom na zvýšený obsah tuku (približne 80 %) stále pôsobí nasýteným a výživným dojmom. Navyše okrem mononenasýtených mastných kyselín (predovšetkým kyseliny olejovej) obsahuje vitamíny E, C, K, ako aj vitamíny skupiny B, draslík, luteín, kyselinu listovú a vlákninu.

Olivový olej

Keď ho pridávate do jedál, treba si uvedomiť, že 1 gram tuku je asi 9 kcal. Kompenzuje to však fakt, že dodáva zdravé mononenasýtené tuky do tela, antioxidanty, vitamíny E a K, znižuje hladinu cholesterolu a tiež pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Nie náhodou sa odporúča sledovať označenie „extra panenský“. Olej tejto kategórie sa získava mechanickým lisovaním bez toho, aby bol podrobený spracovaniu. To znamená, že si zachováva všetky tie užitočné látky, ktoré boli pôvodne prítomné v plodoch. Variť na ňom by sa nemalo, zmení to olej na karcinogén. Lepšie je použiť ho na doplnenie chuti tepelne pripravených potravín.

Mliečne výrobky

Hovoríme o plnotučnom mlieku, ktoré je nevhodné len pre tých, ktorí majú nedostatok laktázy alebo kazeínovú intoleranciu. Potom sú to fermentované mliečne výrobky, ktoré navyše obsahujú probiotiká potrebné pri tráviacich procesoch a syry, pričom najužitočnejšie sú nízkotučné odrody. "Dobré" tuky v ich zložení sú doplnené bielkovinami, prospešný je aj vitamín A, vápnik, zinok a fosfor.

Mimochodom, existujú možnosti pre tých, ktorí majú problém s laktózou: napríklad čedar a parmezán, v ktorých je, podobne ako v iných tvrdých odrodách, v minimálnom množstve.

Mastná ryba

Hodnota týchto druhov rýb je v tom, že majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Ide o kyseliny, ktorých je najčastejšie nedostatok, keďže ich telo prijíma v oveľa menšom množstve ako omega-6. Ideálny pomer je 1:2, no v reálnom živote sa najčastejšie bavíme o číslach ako 1:15 alebo 1:20. Príliš veľa omega-6 môže viesť k zápalom a iným zdravotným problémom. Takže je lepšie oprieť sa o zdravšie omega-3 a vybrať si lososa, makrelu, tuniaka.

V prípade rýb sa môžete obrátiť aj na úspešné kombinácie potravín: napríklad je lepšie ich variť s cesnakovým korením, pretože spolu s rybím olejom je obzvlášť účinné pri znižovaní hladiny cholesterolu v tele.

Vajcia

Výhody vajec boli už nejaký čas spochybňované. Na jednej strane majú takú výhodu, ako je výrazný obsah bielkovín (zároveň je v nich predsa len viac tuku, hovoríme minimálne o 60 %). Na druhej strane jedno vajce obsahuje viac ako 200 mg cholesterolu, čo je viac ako 70 % dennej potreby. Ale všetko nie je také strašidelné, ako to znie. Hovoríme o cholesterole, ktorý nie je škodlivý pre telo, ale je nevyhnutný pre jeho životne dôležitú činnosť, keď plní funkciu čistenia krvi v cievach.

 

Čítané: 286 x