Hrozia automobilkám straty kvôli elektromobilom?

Datum: 04.08.2022

Posledné mesiace z každej strany narážame na informácie, že zelená vlna v podobe elektromobilov je nevyhnutným posunom v oblasti motorizmu.

Hrozia automobilkám straty kvôli elektromobilom

Na zelenú vlnu sa snaží rýchlo nastúpiť hlavne Európska únia, ktorá by chcela presadiť zákaz predaja vozidiel so spaľovacím motorom už od roku 2035. Počiatočné nadšenie z elektromobilov však prešlo samotné automobilky, ktoré nezaznamenali vyšší dopyt po týchto vozidlách. Realita je presne opačná. Hrozia automobilkám straty kvôli výrobe elektrických vozidiel?

Elektromobily – oplatia sa alebo nie?

Každý zástanca elektromobilov vám bude tvrdiť, že tieto vozidlá sa oplatia. Pravda je niekde uprostred. Prvotná investícia do elektrického vozidla je o pár tisíc vyššia ako pri tej istej značke auta so spaľovacím motorom a je jedno či ide o menšie vozidl, SUV alebo offroad. Drahšie sú i tie najlacnejšie pneumatiky pre elektromobily a iné súčiastky. Jazdiť na elektrinu je síce lacnejšie ako na benzín, ale problémom sú nabíjacie stanice. Ich sieť je veľmi riedka a hlavne rýchlonabíjacie stanice musíte hľadať priam lupou. Druhou vecou je údržba vozidla. Vyjde vás lacnejšie, nemusíte meniť olej a prakticky sa o motor starať. Samozrejme, že niektoré príslušenstvo kúpiť musíte, napríklad snehové reťaze na SUV 4x4 a iné modely vozidiel. Zároveň hrozí, že sa vám elektrický motor pokazí a na odpis bude celé vozidlo. Ak by sme chceli na otázku, či sa elektrické vozidlo oplatí, alebo nie, tak je odpoveď jednoznačná – oplatí sa len určitej skupine motoristov. Ide o ľudí, ktorí vlastnia rodinný dom s garážou vďaka čomu môžu vozidlo nabíjať počas noci. Zároveň musí ísť o ľudí, ktorí automobil využívajú predovšetkým na jazdu po meste a na kratšie vzdialenosti.

Elektromobily – oplatí sa ich vyrábať?

Samotné automobilky priznali, že aby sa im výroba elektromobilov vyplatila, musela by ich cena značne klesnúť. Ceny, za ktoré sa elektrické vozidlá v súčasnosti predávajú, nie sú pre bežného spotrebiteľa zaujímavé. Experti vypočítali, že toto zlacnenie by museli byť minimálne vo výške 40 %, čo však vidia z hľadiska cien súčiastok ako nereálne. Vstupné náklady na výrobu elektromobilov sa dokonca zvýšili kvôli stúpajúcej cene všetkých surovín. Vysoká inflácia zmarila plány viacerých automobiliek, ktoré sa chceli v nasledujúcich rokoch pokúsiť o výrobu menších elektromobilov s cenou pod 20 tisíc eur. Automobilky nemôžu čakať pomoc vo forme finančnej inkejcie ani od Európskej únie, ktorá avizovala zrušenie dotácií na výrobu elektrických vozidiel. Všetky uvedené informácie strašia automobilky i ich dodávateľov. Ak bude trend stúpajúcich cien surovín pokračovať, možno sa dočkáme krachu niektorých výrobcov automobilov.

 

Čítané: 196 x