Turistické topánky už nepatria len do hôr

Datum: 11.02.2024

Hľadáte topánky, ktoré sa hodia nielen na turistiku, ale obnosíte ich aj v meste? Mnohé modely turistickej obuvi sú navrhnuté tak, aby sa dali nosiť aj ako obuv voľnočasová.

Turistické topánky už nepatria len do hôr

Tieto topánky kombinujú pohodlie a štýl, umožnia vám cítiť sa dobre a vyzerať dobre, či už sa prechádzate po uliciach mesta, alebo po nenáročných chodníkoch v horách.

Ako vyzerajú univerzálne a trendové turistické topánky

Univerzálne turistické topánky majú dizajn, ktorý pripomína bežné turistické topánky, ale s niektorými rozdielmi. Sú ľahšie, priedušnejšie a menej robustné, aby sa prispôsobili mestskému životnému štýlu. Zvyčajne majú nízky alebo stredne vysoký strih. Vyšší strih je ideálny pre tých, ktorí chcú obuv využívať viac v horách. Farebne ide o veľmi trendové kúsky, z ktorých si vyberiete, či už obľubujete tlmené, alebo pestré farby. Niektoré modely majú aj reflexné prvky, ktoré zvyšujú vašu viditeľnosť v noci.

Turistické topánky sa dajú nosiť so športovým oblečením, ale nemyslíme tým len tepláky. Okrem teplákovej súpravy si k nim môžete obliecť voľnejšie džínsy alebo široké športové nohavice s veľkými vreckami. Dámy si dokonca môžu obliecť dlhú sukňu alebo šortky. K športovej obuvi neodmysliteľne patria doplnky ako šiltovky, ľadvinky a slnečné okuliare pre dotvorenie ležérneho štýlu.

Vlastnosti univerzálnych turistických topánok

Okrem dizajnu, ktorý je prispôsobený mestskému prostrediu, je kombinovaná turistická obuv zameraná na funkčnosť a pohodlie. Zväčša je ušitá z textilných materiálov, ale v niektorých častiach je do textilu všitá koža. Vodotesnosť topánok istí membrána šikovné skrytá pod zvršok topánok. Pánska a dámska turistická obuv, ktorá sa dá nosiť aj v meste, má pružnú podrážku, aby ste si užili dynamiku mesta i vlnitý terén v lese. Podrážka je tiež protišmyková a má dobrú priľnavosť na rôznych povrchoch ako je asfalt, tráva, piesok alebo kameň. Vnútorná stielka je anatomicky tvarovaná a priedušná, aby sa zabránilo poteniu a zápachu.

Sú turistické topánky vhodné aj pre vás?

Multifunkčné turistické topánky sú ideálne pre ľudí, ktorí majú radi aktívny životný štýl, ale nechcú sa vzdať trendov v móde. Sú vhodné pre každodenné nosenie, ale aj pre nenáročné túry v prírode. S týmito topánkami budete pripravení na akúkoľvek dobrodružnú výzvu, ktorá sa vám naskytne.

Nenechajte sa však oklamať tým, že ide o komfortnú obuv. Presne ako u inej obuvi platí pravidlo, že sa musíte pri kúpe zamerať na dobre sadnúcu veľkosť. Viete, ako sa topánky majú správne skúšať? Vhodným časom na kúpu topánok je popoludnie, kedy má chodidlo najväčší objem. Pri skúšaní topánok sa prejdite po predajni, vyskúšajte ohnúť chodilo a hlavne pohýbte prstami. Ak nemajú prsty v topánkach dostatok miesta, kúpte si obuv o niečo väčšiu.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 64 x