Skladovanie a údržba pneumatík – Tipy a rady

Datum: 08.10.2023

Ako sa pneumatiky staráte, tak sa vám bude jazdiť. Koľko času pneumatikám venujete, tak dlho vám vydržia. Takto by sme mohli pokračovať ešte dlho, pretože pneumatiky sú dôležitým prvkom bezpečnej a pohodlnej jazdy.

Skladovanie a údržba pneumatík

Napriek tomu len málo šoférov pneumatiky správne udržiava a skladuje. Ako sa o pneumatiky starať a ako ich uskladniť?

Starostlivosť o pneumatiky

Pre dlhú životnosť pneumatík a ich bezpečnosť nie je potrebné veľa. Dokonca nemusíte denne dlhé hodiny okolo pneumatík skákať. Stačí mať na pamäti nasledujúce pravidlá.

Sezónna výmena

Letné i zimné pneumatiky vydržia oveľa dlhšie, keď ich budete prezúvať podľa sezóny. Platí to pre drahé i lacné pneumatiky. Zákony nezakazujú jazdiť na zimných pneu v lete, ale takouto jazdou ich rýchlo zničíte. Dve sady dobre udržiavaných a skladovaných pneumatík vám vydržia roky. Pri kúpe pneumatík si všímajte nielen cenu, ale tiež označenie pneumatík.

Impregnácia

Pri výmene pneumatík nestačí len umývanie od prachu alebo vytiahnutie kamienkov z dezénu. Tieto dve činnosti sú základ, ku ktorému pridajte impregnáciu pneumatík. Čo impregnáciou dosiahnete? Impregnácia pred uskladnením zabráni praskaniu zmesi, odpudzuje nečistoty a pneumatikám navracia nový vzhľad.

Tlak v pneumatikách

Kontrolu tlaku v pneumatikám môžete vykonávať manuálne na čerpacích staniciach alebo využívať snímač tlaku pneumatík. Správne nahustené pneu dlho vydržia, šetria palivo a zvyšujú bezpečnosť.

Skladovanie pneumatík

Výmena pneumatík so sebou nesie jednu povinnosť – pneumatiky je nutné na mimo sezónu uskladniť. Niektorí motoristi nechajú všetko na pneuservis a iní využijú garáž alebo pivnicu vo svojom dome. Tu nastáva problém, že prostredie pre uskladnenie nemusí byť vyhovujúce a dopustíte sa tiež chýb pri uložení pneumatík.

Uloženie pneumatík

Pneumatiky sa ukladajú podľa toho či ich máte na ráfikoch alebo sú bez ráfikov. Pneumatiky bez ráfikov t.j. bez diskov sa ukladajú vedľa seba. Nezabudnite raz za dva týždne pneumatiky mierne pretočiť. Pneumatiky na ráfikov sa ukladajú nad seba alebo ich môžete zavesiť na háky na stenu. Opäť je vhodné pneumatiky pravidelne otáčať.

Podmienky skladovania

Dokonca ani vaša pivnica nemusí byť pre pneumatiky primeraným prostredím. Miesto, kde pneumatiky na sezónu uložíte musí byť suché, vetrané s primeranou teplotou. Dávajte si pozor, aby na pneumatiky nesvietilo slnko a teplota v miestnosti dosahovala hodnoty 10 až 15 stupňov.

 

Čítané: 158 x