Založenie s.r.o. – aké údaje vyplniť do zakladacej listiny

Datum: 05.06.2023

Založenie s.r.o. nie je jednoduché a pri zakladaní musíte dávať pozor na veľa drobností v zmluvách. Aj malá chyba môže znamenať, že budete musieť opätovne požiadať o zápis do obchodného registra a začiatok vášho podnikania sa oddiali.

Založenie s.r.o.

Najdôležitejším dokumentom pri zakladaní eseročky je zakladacia listina. Čo všetko sa do nej vyplňuje?

Ako nespraviť chybu a začať podnikať rýchlo

Na začiatok vám dáme dobrú radu, aby ste sa radšej spoľahli na firmy, ktoré eseročky zakladajú. Svojpomocné založenie s.r.o. vám bude trvať oveľa dlhšie a môžete spraviť veľa chýb, ktoré založenie predražia. Keď si zrátate čas a peniaze vynaložené na advokátov, zistíte, že suma okolo 200 € sa oplatí. Za takúto sumu ponúka väčšina firiem kompletný servis pre založenie s.r.o.. O niečo drahšie vás vyjde, ak sa rozhodnete kúpiť už založenú eseročku. Táto služba sa volá ready made s.r.o. a stojí približne 300 €. Ak sa predsa len rozhodnete pre založenie vo vlastnej réžii, poradíme vám, čo všetko musí obsahovať zakladacia listina.

Zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva

Pre úspešný zápis eseročky do obchodného registra je najdôležitejším dokumentom zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva. Spoločenská zmluva sa vypracuje, ak eseročku zakladá viac osôb. Zmluva alebo listina musí byť úradné overená aj s podpismi a obsahovať nasledujúce údaje:

  • Veľký dôraz musíte klásť na obchodné meno. Malo by vystihovať vašu spoločnosť, ale dávajte si pozor, aby nešlo o už existujúci názov spoločnosti. Overte si túto skutočnosť ešte pred žiadosťou o zápis do registra.
  • Mená a všetky osobné údaje spoločníkov.
  • Sídlo spoločnosti – môže ísť o vašu súkromnú adresu. Ak ide o inú adresu, je nutné dodať potvrdenia vlastníka nehnuteľnosti.
  • Predmety podnikania – počet predmetov podnikania je len na vás. Vybrať si môžete z voľných, viazaných a remeselných predmetov podnikania na základe vášho vzdelania alebo praxe.
  • Udajte výšku základného imania a určite správcu vkladov.
  • Predpokladané náklady na založenie spoločnosti.
  • Údaje o konateľoch spoločnosti a ich práva konania v mene spoločnosti.

 

 

 

Čítané: 214 x