Minimálna hĺbka dezénu pneumatík – prečo je hĺbka dezénu dôležitá?

Datum: 07.12.2023

Bezpečnosť na cestách ovplyvňuje veľa faktorov. Jedným z nich je hĺbka dezénu pneumatík. Minimálne hodnoty je potrebné dodržiavať nielen z dôvodu postihov vo forme pokuty.

Minimálna hĺbka dezénu pneumatík – prečo je hĺbka dezénu dôležitá?

Stav pneumatík vo veľkej miere súvisí s jazdnými vlastnosťami a ovládaním vozidla. Starostlivosť o pneumatiky je kľúčovým aspektom pre bezpečnú jazdu. Motoristi by mali pravidelne kontrolovať hĺbku dezénu a v prípade potreby vymeniť pneumatiky za nové.

Zákonné normy pre hĺbku dezénu na Slovensku

Podľa slovenských zákonov musí hĺbka dezénu pneumatík dosahovať minimálne 1,6 mm u letných a 3 mm u zimných pneumatík na aspoň troch štvrtinách pneumatiky. Uvedená norma sa vzťahuje na všetky typy motorových vozidiel vrátane osobných áut, nákladných vozidiel a motocyklov. Je dôležité si uvedomiť, že táto hĺbka sa vzťahuje na celý obvod pneumatiky a nie len na jej stred. Keď zistíte nedostatočný dezén, ihneď kúpte nové pneumatiky a všímajte si pri kúpe označenie pneumatík.

Postihy za nedodržanie zákonných limitov hĺbky dezénu

Nedodržanie minimálnej hĺbky dezénu môže viesť k vážnym postihom pre vodičov. Policajti majú právo a nástroje na kontrolu hĺbky dezénu. Ak je zistené porušenie zákona ohľadom ojazdenia pneumatík, výška pokuty sa pohybuje okolo 60 €. Okrem toho môže byť vozidlo povinne odstavené z prevádzky.

Dôležitosť správnej hĺbky dezénu pre bezpečnosť na cestách

Správna hĺbka dezénu je kľúčovým faktorom pre bezpečnú jazdu. Dezén plní veľa funkcií na suchej, vlhkej i zasneženej vozovke. Podľa typu pneumatík (letné a zimné pneumatiky) dokážu primerane hlboké drážky odvádzať vlhkosť zo stredu pneumatík smerom von. Týmto spôsobom sa znižuje riziko aquaplaningu. Zvýšená priľnavosť pneumatík bráni riziku šmyku a zabezpečuje dobré brzdné vlastnosti. V prípade nesprávnej hĺbky dezénu dochádza k strate adhézie a predĺžená brzdná dráha môže viesť ku kolíziám.  Samozrejme, že na bezpečnosť vplýva aj tlak v pneumatikách, a preto sledujte snímač tlaku pneumatík a jeho hodnoty.

Vplyv hĺbky dezénu na jazdné vlastnosti

Hĺbka dezénu má výrazný vplyv na jazdné vlastnosti vozidla. Vďaka pneumatikám v dobrej kondícii sa vám bude vozilo lepšie ovládať v zákrutách, pneumatiky rýchlejšie zareagujú počas extrémnych poveternostných podmienok. Pneumatiky ovplyvňujú tiež možnosti manévrovania a stabilitu vozidla. Samozrejme, že veľmi dôležitý je aj stav pneumatík s ohľadom na praskliny a iné poškodenia. Pamätajte, že práve pneumatiky sú časť vozidla, ktorá vás pevne drží na vozovke. V zime okrem zimných pneumatík využívajte snehové reťaze vždy, keď to poveternostné podmienky vyžadujú.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

Čítané: 108 x