Ako zabezpečiť auto proti kunám?

Datum: 31.12.2023

Prítomnosť kún pod kapotou vášho auta môže viesť k nežiaducim následkom ako sú škody na kábloch, hadiciach a iných kritických súčiastkach.

Ako zabezpečiť auto proti kunám?

Preto je nevyhnutné poznať a používať overené metódy na odpudzovanie týchto malých škodcov. Aké možnosti pri plašení a odpudzovaní kún máte a na akom princípe ochrana pred kunami funguje?

Čo robiť, aby sa kuna pod kapotu nedostala?

Inštalácia fyzických bariér je jednou z metód na ochranu auta pred kunami. Drôtené siete alebo plastové kryty sa umiestnia na strategické miesta pod kapotu, čím sa znemožní prístup kún. Tieto bariéry by mali byť nainštalované tak, aby boli odolné a zabezpečovali kompletné pokrytie potenciálnych vstupných bodov. Ide o riešenie náročné na inštaláciu i kontrolu a niekedy nemá veľký účinok, pretože kuna lesná má veľmi ostré zuby a prehryzie aj odolné materiály.

Čo kuna lesná nemá rada?

Oveľa účinnejšie na to, ako sa zbaviť kuny je, keď do auta nainštalujete plašiče alebo odpudzovače s látkami, ktoré kuna nemá rada. Využitie sprejov na kabeláž s nepríjemnými vôňami môže byť efektívnym spôsobom na odstrašenie kún. Zakúpiť sa dajú veľmi účinné spreje, ktorých účinok po nastriekaní pretrváva niekoľko týždňov. Súčiastkam v aute sprej neškodí, ale pre kuny pôsobí odpudivo.

Skúste si podobný sprej vyrobiť doma. Použite na jeho výrobu vodu a oleje s citrusovým, mätovým alebo kapsaicínovým obsahom. Takto po domácky vyrobený sprej opäť aplikujte na káble alebo v okolí odstaveného auta. Domáce prípravky však musíte aplikovať pravidelne, pretože sa zmyjú po daždi alebo umytí vozidla.  

Ako zaručene kunu odpudíte?

Najviac účinným a pohodlným spôsobom odpudenia kuny lesnej je inštalácia ultrazvukového odpudzovača priamo pod kapotu auta. Odpudzovač kún do auta je elektrické zariadenia, ktoré zabránia tomu, aby sa kuna k autu čo i len priblížila. Ultrazvukové odpudzovače do auta fungujú do vzdialenosti niekoľkých metrov, takže ochránia nielen auto, ale i vašu garáž. Tieto zariadenia vytvárajú vysokofrekvenčné zvuky, ktoré sú pre kuny nepríjemné, ale neškodné pre ľudí a domáce zvieratá. Umiestnenie ultrazvukových odpudzovačov na strategické miesta pod kapotou je kľúčom k optimálnej účinnosti.

Niektoré elektronické odpudzovače majú okrem zvukového signálu zabudované led kontrolky. LED diódy v pravidelných intervaloch blikajú, ostré svetlo kunu odplaší. Elektronické odpudzovače sa dajú zakúpiť v prevedení na nabíjanie na batérie i adaptér.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

 

 

Čítané: 102 x