Krutý koniec najznámejšieho gangsterského páru - Bonnie a Clyde.

Datum: 26.06.2022

Obaja pochádzali z Texasu. Outsiderom bol však skôr Clyde Barrow. Prišiel na svet ako piate zo siedmich detí v chudobnej farmárskej rodine. 

Krutý koniec najznámejšieho gangsterského páru - Bonnie a Clyde.

Spolu s bratom Marvinom, prezývaným Buck, bol od detstva postrachom okolia, nechýbal pri žiadnej bitke či výtržnosti a v škole tiež nepatril medzi najvzornejších žiakov. Kradnúť a podvádzať ale vedel priam dokonale, a tak na pobyt vo väzení nemusel dlho čakať. Prvýkrát sa dostal za mreže, keď mal iba 15 rokov.  

O rok mladšia Bonnie Parkerová bola iná, i keď ani jej rodina nepatrila k najbohatším. O otca, ktorý bol murár, prišla ako štvorročná. Matka sa však zo všetkých síl snažila, aby to všetky jej tri deti dotiahli čo najďalej. A na Bonnie mohla byť spočiatku naozaj hrdá. V škole patrila k najlepším študentom, vynikala intelektom i usilovnosťou a so svojimi literárnymi prácami vyhrávala autorské a recitačné súťaže.

Ako tínedžerka sa ale zaľúbila do spolužiaka Roya Thorntona, s ktorým odišli zo školy a ešte pred jej šestnástimi narodeninami sa stihli zosobášiť. Ich spoločné šťastie však netrvalo dlho. Roy mal v jednom kuse opletačky so zákonom a pravidelne končil vo väzení. Po takmer troch rokoch ho Bonnie napokon opustila (nikdy sa však nerozviedli) a odišla do Dallasu, kde si našla zamestnanie v jednom z barov ako servírka.

Existujú rôzne verzie osudového stretnutia budúceho gangsterského páru. S najväčšou pravdepodobnosťou sa zoznámili u Clydovho kamaráta v Dallase v roku 1930.

​Medzi krásnou devätnásťročnou dievčinou a o rok starším mladíkom ihneď preskočila iskra. O pár mesiacov však Clyda odsúdili za krádeže áut na dva roky. Von sa dostal vďaka Bonnie, ktorá mu počas jednej z návštev prepašovala do väzenia pištoľ. Slobodu si dlho neužil, chytili ho a vrátili do väznice opäť. Dva roky pobytu v tvrdom prostredí urobili svoje. Začiatkom roka 1932 opustil brány žalára ako bezcitný zločinec a vytvoril gang, ktorého výčiny začali zakrátko zamestnávať políciu a zapĺňať stránky novín. Ich prvá akcia, prepad klenotníctva, sa však skončila fiaskom a Bonnie pri pokuse o útek padla do rúk šerifa. Vyšetrovali ju tri mesiace, nakoniec ju ale museli prepustiť. Clyde za ten čas stihol spáchať niekoľko ďalších lúpeží, ukradnúť zopár áut, zabiť dvoch ľudí a rozšíriť bandu o ďalších členov, vrátane svojho brata Bucka a jeho manželky Blanche.

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov gang už prekročil hranice Texasu a dopúšťal sa lúpeží v niekoľkých štátoch amerického stredozápadu. Zameriaval sa najmä na menšie pobočky bánk, obchody a benzínové pumpy. Dá sa však povedať, že pri krádežiach veľa „nezarobil“. Lup vraj totiž málokedy dosiahol 1 500 dolárov. Polícii sa dlho nedarilo chytiť ich.

Je približne deväť hodín a pätnásť minút 23. mája 1934, keď sa olivovosivý Ford priblíži k miestu, kde naň číha šerif a jeho muži. Šerif už z diaľky spoznáva Bonnie Parkerovú sediacu na mieste spolujazdca. Šestica mužov v okamihu vybieha z prítmia lesa a s odistenými samopalmi a brokovnicami mieri k ceste. Clyde Barrow ich zaregistruje a hneď je mu jasné, čo sa deje. Púšťa volant, siaha po samopale, ktorý má položený na kolenách. Už je ale neskoro. Noviny neskôr zverejnili, že do auta obávaného páru vypálili policajti celkom 217 striel. Každého z nich prevŕtalo viac ako 50 guliek.

Mileneckému gangsterskému páru sa tak splnilo želanie zomrieť spolu, to druhé, aby boli bok po boku aj pochovaní, však už nie. Matka Bonnie Parkerovej rázne odmietla, aby telo jej dcéry spočinulo v jednom hrobe s Clydom Barrowom. A tak dodnes obaja síce odpočívajú v Dallase, no každý na inom cintoríne.

 

 

 

Čítané: 310 x