Zvrátený liečiteľ, ktorý bol takmer nesmrteľný

Datum: 22.06.2022

Pre niektorých bol stelesnením démona, pre iných skutočný svätec. Kedysi mu celé cárske Rusko ležalo pri nohách. Pomocou videní mal údajne vedieť liečiť chorých, ovládal sugesciu a hypnózu. Z choroby uľavil dokonca aj nástupcovi na ruský cársky trón, ktorý trpel hemofíliou.

Zvrátený liečiteľ, ktorý bol takmer nesmrteľný

K jeho životu však patrili aj divoké orgie plné sexu a alkoholu. Pobláznil hlavu aj samotnej cárovnej. Bolo to skutočne tak? Kto bol Grigorij Jefimovič Rasputin a prečo sa o ňom hovorilo ako perverznom mužovi s neslušnou povesťou a magickými schopnosťami, ktorého bolo takmer nemožné zabiť?

Grigorij Jefimovič Rasputin sa narodil 10. Januára 1869 v nehostinnom a krutom kúte cárskeho Ruska, na Sibíri, do chudobnej roľníckej rodiny. Aj napriek tomu, že navštevoval školu, ostal pologramotný. Hovorí sa dokonca, že nevedel ani poriadne písať a čítať. Viac ako škola či práca ho však viac zaujímalo opačné pohlavie a alkohol. Rasputin nebol len nadmerne sexuálne žiadostivý. Mal rovnako povesť záletníka a zločinca.

Približne po dovŕšení osemnásteho roku života strávil kvôli svojim prehreškom trojmesačné pokánie vo Verchoturjetskom kláštore. Tu po prvýkrát narazil na miestnu náboženskú sektu chlystov. Pri jednom z nočných kúpeľov vraj k nemu prehovorila samotná Panna Mária a označila ho za vyvoleného.

V tom istom čase sa oženil s Praskovia Fjordovna Dubrovina, dievčinou z vedľajšej dediny, s ktorou splodil tri deti. Doma sa však moc času nezdržuje. Vďaka schopnostiam liečiť a uzdravovať sa vydáva na cesty po celej krajine. Organizuje svadby, krstiny, ale i pohreby. Všetky slávnostné kázne však končí hromadnými sexuálnymi oslavami.

V roku 1903 sa už ako známy liečiteľ, prorok a svätec dostaví do Petrohradu kvôli veľkému zhromaždeniu cirkevných hodnostárov. Nedodržuje žiadne hygienické návyky, páchne, vulgárne nadáva a hrubo sa správa. Aj cez to všetko má však stále viac obdivovateľov. Bohaté šľachtičné a urodzené dámy nehovoria o ničom inom. Mnohé ženy však nenavštívili Rasputina len kvôli obohateniu svojich sexuálnych zážitkov, ale aj z dôvodu, aby sa čo najviac priblížili samotnému Bohu. Prostredníctvom svojich kontaktov a liečiteľských zázrakov sa Rasputinovo meno dostáva do uší samotného cára.

  1. novembra 1905 cár Mikuláš ll. privíta svätého muža na svojom dvore. Rešpekt a obdiv si Rasputin u cára a cárovnej Alexandry Fjodorovny získal uzdravením ich syna, mladého cároviča Alexeja, trpiaceho poruchou zrážanlivosti krvi.

Príslušnosť k sekte, zázraky, prehlasovanie sa za boha a v neposlednom rade sexuálne orgie a alkohol však poburovali okrem šľachty aj ctihodných kňazov z Petrohradu, ale aj obyčajných ľudí. Súdnosť a sebakontrolu postupom času stráca aj samotná cárovná. Narastajúci tlak a nepríjemnú atmosféru okolo mnícha pocíti aj Mikuláš ll. a odporučí Rasputinovi útek z Petrohradu. Po návrate domov ho ale čaká nepríjemné prekvapenie. Najatá prostitútka vrazí Rasputinovi nôž hlboko do brucha. Rasputin útok zázrakom prežije a po 7 týždňoch je opäť na nohách. Medzitým sa po Petrohrade rozšíri správa, že cárovná je milenkou tohto „diabla v ľudskom tele.“ A tak je rozhodnuté. Rasputin musí zomrieť. Katom má byť gróf Felix Felixovič Juspov.

  1. decembra 1916 je mních pozvaný na hostinu do domu sprisahancov, kde ho ponúknu koláčom a vínom. Rasputin víno s chuťou vypije a zákusky zje, no kyanid na neho vôbec nepôsobí. Juspov stratí nervy, vytiahne pištoľ a strelí Rasputina do hrude. Ten sa na grófa vrhne s cieľom ho zaškrtiť, no je umlčaný ďalšou sériou guliek a údermi palice. Svätého muža niekoľkí muži následne zviažu a hodia do rieky Nevy.

Pri pitve sa mala v jeho pľúcach údajne nájsť voda, čo vedie k záveru, že zomrel až na následky utopenia.

Je tiež zaujímavé podotknúť, že Rasputin pred svojou smrťou predpovedal, že ak ho o život pripravia členovia kráľovskej rodiny, bude to koniec dynastie Romanovcov. O necelé dva roky sa tak aj stalo. V roku 1918 odviedli vojaci Mikuláša ll. spolu s jeho rodinou do suterénu ich domu, kde ich všetkých vrátane služobníctva popravili.

 

 

Čítané: 214 x