Mýty o zdravej výžive

Datum: 26.06.2022

Môžete jesť všetko, ale s mierou - tento postulát je známy už dlho, ale bohužiaľ, nie je vždy použiteľný, najmä ak je potrebné upraviť výživu pre fitness cieľ. Pozrime sa na viaceré mýty o jedle, ktoré nám často bránia v dosiahnutí želaných výsledkov.

Mýty o zdravej výžive

Správna výživa je bez chuti

Toto je najrozšírenejší výživový mýtus. Mnohí si tak zvykli na soľ, korenie, vyprážané, že si úplne prestali vychutnávať pravú chuť jedla. Hľadajte zdravšie alternatívy, používajte bylinky a zdravé koreniny, skúšajte nové jedlá a varte ich na rôzne spôsoby.

Po jedle by ste mali piť

Pitie čaju, kávy alebo vody bezprostredne po jedle je jedným z najčastejších „zlozvykov“. Nepite počas jedla alebo bezprostredne po jedle! Okrem prípadov, keď jete veľmi suché jedlo. Tekutina vypitá počas jedla a bezprostredne po jedle riedi sliny a žalúdočnú šťavu, znižuje v nich koncentráciu tráviacich enzýmov, čo zase spomaľuje a sťažuje trávenie. Odporúča sa piť aspoň pol hodinu pred jedlom a nie skôr ako hodinu po jedle.

Ananásová šťava spaľuje tuky

Tento mýtus existuje už mnoho rokov. Ide o to, že ananás obsahuje enzým bromelaín, ktorý podporuje spaľovanie tukov. V skutočnosti bromelaín rozkladá bielkoviny, nie tuky. Ide o jednu z najsladších štiav, ktorá samozrejme k chudnutiu určite neprispieva. Ananásová šťava je však skutočne veľmi užitočná, pretože zlepšuje tráviace procesy a obsahuje veľké množstvo vitamínu C.

Vďaka banánom priberáte

Banány sú skutočne vysokokalorickým produktom (90 kcal na 100 g produktu), no okrem cukrov obsahuje tento produkt zinok, železo, kyselinu listovú, vápnik, draslík, vitamíny skupiny B a vlákninu. Chutné, zrelé ovocie nám dodáva energiu a prítomnosť tryptofánu v nich, ktorý sa v našom tele mení na známy „hormón radosti“ serotonín, robí z banánov skutočné antidepresívum. Všetko závisí od množstva: ak budete jesť banán 2-3 krát týždenne, postave to neublíži.

Nemali by ste jesť po 18:00

Tento mýtus existuje už veľmi dlho. Ak idete spať v momente, keď sú tráviace procesy v plnom prúde (a väčšinou sa to stáva), potrava, ktorá sa nestihla stráviť, zostáva v žalúdku alebo určitých častiach čreva. A ráno sa necítite najlepšie a pociťujete únavu, malátnosť. To je dôvod, prečo by posledné jedlo malo byť 3 hodiny pred spaním. Je potrebné brať do úvahy aj biorytmy samotného človeka.

„Zákaz jedla po 18:00“ je najlepší pre ľudí, ktorí chodia skoro spať a skoro vstávajú. Pre nich je ideálna večera o šiestej, pretože o desiatej sú už v posteli. A čo „sovy“? Ich biorytmus je totiž naladený na úplne iný režim. Ak idú spať po polnoci, tak posledné jedlo je možné aj o 20-21:00.

Nízkotučné mliečne výrobky sú dobré

Sú nízkotučné mliečne výrobky zdravé? Mnoho spotrebiteľov odpovedá na túto otázku kladne. Väčšina výrobkov bez tuku nájdete v mliečnom segmente. 0% tuku nie je nič iné ako marketingový trik na prilákanie zákazníkov. Rozdiel v kalóriách je spravidla malý, keďže všetky prídavné látky určené na kompenzáciu chuťových rozdielov medzi bežnými a nízkotučnými výrobkami majú svoje vlastné kalórie. Okrem toho nedostatok tuku má za následok zhoršenie chuti produktu.

Tuky v tele sú nevyhnutné pre množstvo biochemických procesov. Takže napríklad bez nich začne trpieť hormonálny systém. Nadobličky znižujú produkciu hormónov, ktoré odolávajú stresu. Z toho sa človek prestáva vyrovnávať s vonkajšími dráždivými faktormi, stáva sa zraniteľnejším a môže sa na dlhú dobu dostať do depresie. Telo si zas začne žiadať kompenzáciu tým najjednoduchším spôsobom: „požiada“ o škrobové jedlá a sladkosti, pretože je to preňho najjednoduchšia príležitosť získať potrebné hormóny a vyrovnať sa s depresívnou náladou.

Nízkotučné mliečne výrobky je vhodné zaradiť do jedálnička len pacientom s vysokým cholesterolom, hypertenziou a tiež ako prevenciu aterosklerózy. Pre zdravých ľudí je rozumnejšie nahradiť jedlá s vysokým obsahom tuku nízkokalorickými.

Čítané: 656 x